LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE CU UE AR PUTEA CONDUCE LA UN REGIM DE VIZE CU RUSIA

15.06.2012
Foto: romanian.ruvr.ru

Liberalizarea regimului de vize în afara facilitării deplasării în UE ar putea crea probleme în Est. Despre aceasta a declarat în interviul acordat Deutsche Welle deputatul din partea Partidului Comuniştilor, fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru integrare europeană, Grigorii Petrenko, relatează moldnews.md.

 

Potrivit lui, în cazul în care țările UE ar fi avut voinţă politică, problema ar fi fost demult soluționată, aşa cum a fost cu Albania.

 

În opinia deputatului, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni ar putea să reducă numărul de persoane care doresc să obţină paşapoarte româneşti, pentru că astăzi ei solicită cetăţenia ţării vecine, în special pentru libera circulaţie în ţările UE.

 

"Dar există și un alt pericol. Acesta este legat de faptul că autorităţile moldovene sînt gata să obțină eliminarea vizelor cu orice cost. Pînă la măsuri extreme, cum ar fi introducerea regimului de vize între Republica Moldova şi ţările CSI. Iar aceasta se va solda cu faptul că și moldovenii vor trebui să obţină vize pentru a călători în Rusia sau Ucraina ", - a declarat Grigorii Petrenko.

 

Parlamentarul consideră că eliminarea simultană a vizelor pentru UE, pentru cetăţenii din Republica Moldova, Rusia şi Ucraina ar putea să contribuie la evitarea unui astfel de scenariu.


Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.