MOLDOVENII VOR BENEFICIA DE SCUTIRI DE TAXE PENTRU ELIBERAREA VIZELOR

12.10.2012
Foto: noi.md

Parlamentul Republici Moldova a adoptat modificări la Acordul dintre Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Proiectul a fost votat în două lecturi şi are mai multe beneficii pentru cetăţenii Republicii Moldova. Despre acesta a declarat Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Mihai Căpăţînă. Potrivit lui, printre principalele modificări operate se numără mărirea numărului cetăţenilor care vor beneficia de scutiri de taxe pentru eliberarea vizelor. Astfel, printre aceştia se numără personalul tehnic, rudele care merg în vizită în Uniunea Europeană, participanţii la diferite seminare, jurnalişti. Totodată, a fost simplificată procedura de eliberare a vizelor cu intrări multiple pe perioada de 1 an şi, respectiv, 5 ani, inclusiv pentru reprezentanţii societăţii civile, oameni de afaceri, studenţi. De asemenea, acordul aboleşte regimul de vize pentru posesorii paşapoartelor de serviciu biometrice.

 

Deşi au votat pentru proiect, unii membri ai Partidului Comuniştilor nu au ezitat să-l critice. Deputatul PCRM, Grigore Petrenco, s-a arătat indignat că, în prezent, mai multe consulate solicită documente suplimentare la perfectarea vizei Schengen.

 

Totodată, deputatul Sergiu Sîrbu a întrebat raportorul dacă şi cetăţenii din stînga Nistrului vor putea beneficia de unele scutiri.

 

În acest context, raportorul a specificat că acest lucru se poate întîmpla doar dacă acei cetăţeni care solicită viză beneficiază de paşaport moldovenesc.

 

Menţionăm că Acordul urmează să fie ratificat şi de Parlamentul European.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.