SERVICIUL VAMAL A PROPUS BUCUREŞTIULUI NOI MECANISME DE CONLUCRARE LA VAMA MOLDO-ROMÂNĂ

01.09.2012
Foto: timpul.md

Serviciul Vamal (SV) al Republicii Moldova a propus colegilor români din Autoritatea Naţionala a Vămilor noi mecanisme de conlucrare la punctele de trecere a frontierei moldo-române, implementarea cărora va facilita traficul de mărfuri şi persoane, cu reducerea duratei şi a costurilor aferente la trecerea frontierei. Propunerile au fost făcute la finele săptămînii trecute, la Bucureşti, de directorul general al SV, Tudor Baliţchi, în cadrul întrevederii cu vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România, conducătorul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Dorel Fronea.

 

Cele trei domenii de conlucrare, propuse de conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova, se referă la simplificarea formalităţilor la trecerea frontierei de către persoanele fizice în perioada estivală şi de sărbători, asigurarea trecerii frontierei în mod prioritar a producţiei pomi-legumicole, precum şi reducerea controalelor vamale pentru agenţii economici de încredere, care vor putea traversa frontiera în regim prioritar.

 

Conducătorii ambelor instituţii au convenit şi asupra efectuării, la începutul lunii septembrie 2012, a unei acţiuni de monitorizare a implementării Planului de cooperare la trei puncte de trecere a frontierei (Leuşeni-Albiţa, Sculeni-Sculeni, Giurgiuleşti-Galaţi). Raportul consolidat de evaluare a situaţiei şi propuneri privind eficientizarea activităţii la capitolul schimb de informaţii vor fi prezentate în cadrul primei şedinţe a Grupului de lucru instituit de Comisia Europeană privind schimbul de informaţii vamale între UE şi vecinii săi estici, planificată pentru 14 septembrie.

 

Tudor Baliţchi şi Dorel Fronea au convenit şi asupra continuării schimburilor de experienţă prin organizarea vizitelor de studiu şi a cursurilor de instruire pentru specialiştii în domeniile valoarea în vamă, clasificarea mărfurilor, tehnici de control vamal. În acest sens, Autoritatea Naţională a Vămilor a prezentat un proiect implementat în domeniul instruirii şi formării profesionale a colaboratorilor vamali la distanţă "E-learning", care urmează să fie dezvoltat şi în cadrul Centrului de instruire a colaboratorilor vamali din Republica Moldova.

 

În cadrul vizitei în România, delegaţia Serviciului Vamal a efectuat o vizită la Biroul Vamal Constanţa Sud, unde s-a familiarizat cu activitatea Portului Constanta Sud-Agigea, în vederea preluării unor noi practici şi implementării acestora la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti.


Sursa: moldpres.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.