VIZELE ÎN MÎINILE UNEI COMPANII CU "REPUTAȚIE ÎNDOIELNICĂ"

10.10.2016
Vize spaniole în mîinile unei companii cu "reputație îndoielnică"
 

Cu asemenea titluri mass-media spaniolă a întîlnit vestea privind transmiterea tenderului de deservire a centrelor de vize mondiale ale Ministerului Afacerilor Externe al Spaniei Companiei BLS International Services Ltd.

 

"Compania de origine indiană cu o reputație îndoielnică primește dreptul de a gestiona centrele de procesare a vizelor spaniole în străinătate", astfel reacționează cel mai mare ziar spaniol El Mundo Financiero la vestea referitor la faptul că tenderul de deservire a centrelor de vize mondiale ale Ministerului Afacerilor Externe al Spaniei este cîștigat de BLS International Services Ltd. Recent, în luna iulie a acestui an, BLS International Services Ltd. a constituit ținta unui scandal: structura-mamă a acestei companiei, BLS Management Solutions Private Ltd., s-a dovedit a fi implicată în comerțul ilegal cu datele personale ale abonaților rețelelor de telefonie din India.

 

 

Scandalul din presa indiană a fost numit Call Details Records și a izbucnit atunci cînd Poliția Criminală din India a arestat deodată cîțiva ofițeri de la Birourile Regionale de Poliție din Delhi, cu acuzația de facilitare a furtului și vînzarea a circa 4000 de înregistrări detaliate ale convorbirilor telefonice. Victime ale scurgerilor de informații cu date personale, potrivit Poliției, au devenit mai mulți politicieni și personalități publice din India, precum și cetățeni străini. Poliția Criminală a efectuat investigații în ceea ce privește companiile, prin intermediul cărora se presupune că au fost efectuate vînzările datelor cu caracter personal furate. Un loc aparte în această schemă îl ocupa Holdingul BLS Management Solutions Pvt. Ltd. Poliția a arestat patru angajați ai companiei implicați în difuzarea CDR Leaks, alți trei manageri responsabili pentru activitățile comerciale ale unui grup de companii au dispărut și au fost dați în urmărire internațională. Au avut loc percheziții și confiscarea documentelor la sediul central al Holdingului de la New Delhi, la adresa: str. Barakhamba, 21, indicat pe site-ul oficial al Companiei BLS International Services Ltd.

 

Lucrul acestor centre a provocat o mulțime de critici: forumurile sînt pline de plîngerile solicitanților de servicii contra plată impuse, printre acestea: neeliberarea cecurilor și chiar lipsa toaletelor, subliniază El Mundo Financiero. Iar acum, scrie ziarul, Ministerul Afacerilor Externe al Spaniei a încredințat primirea și procesarea solicitărilor de viză unei companii cu o reputație îndoielnică? Acest lucru a fost făcut în ciuda faptului că un contract similar cu BLS International Services Ltd. Ministerul Afacerilor de Externe (MAI) al Indiei, pe fundalul scandalului cu informațiile cu caracter personal furate, intenționa să-l anuleze. Implicarea în scandalul de corupție, menționează India Today, aduce prejudicii grave nu numai reputației BLS în sine, ci, de asemenea, MAI al Indiei. Încă în 2014 cu formularea: "din cauza numeroaselor reclamații și incapacitatea de a oferi servicii de calitate", Compania BLS International Services a fost înlăturată de la gestionarea Centrelor de Vize în India, America de Nord. În cadrul unei conferințe de presă, special convocate, ministrul pentru afaceri consulare al Ambasadei Indiei în SUA N. A. Prasad a anunțat rezilierea contractului cu BLS. Atunci, MAI al Indiei s-a văzut nevoit să găsească de urgență un nou furnizor de servicii.

 

Întrebarea este dacă diplomații spanioli își vor putea învăța lecția în urma situației create în India. În prezent, Spania utilizează sistemul de primire a cererilor de viză printr-o rețea de mai mult de 150 de centre de servicii specializate din 49 de țări ale lumii.

 

Vă reamintim că deținătorii pașapoartelor biometrice moldovenești nu au nevoie de viză pentru a călători în Spania (90 de zile de ședere fără viză în 180 de zile). Vizele pe termen lung pentru cetățenii Republicii Moldova pot fi perfectate la Consulatul Spaniei de la Kiev sau București.

 

Viza.md va monitoriza evoluția situației.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.