Migraţie

Înainte de a face primul pas pentru a migra în străinătate vă recomandăm să vă documentați exhaustiv la ambasada statului în care urmează să vă deplasaţi, pentru obţinerea informaţiilor suplimentare privind condiţiile particulare de intrare și şedere permanentă prevăzute de legislaţia locală, care pot suferi modificări frecvente.

 

Totodată, Vă sugerăm să întreprindeți următoarele acțiuni care vor contribui la integrarea socială dorită în țara de destinație, inclusiv prin prevenirea și anticiparea unor circumstanțe nedorite în procesul de adaptarea în străinătate: Întocmiți o listă cu priorităţile şi cu aşteptările pe care le aveți de la statul în care plecați; Nu rupeți legătura cu țara de origine; Asigurați-vă cu un nivel bunt de cunoaştere al limbii țării gazdă; Stabiliți legătura cu diaspora moldovenească înregistrată în țara gazdă; Asigurațiv-vă cu imobil în care ve-ți locui; Migrarea nu trebuie confundată cu o călătorie.

 

Documentați-vă temeinic despre țară de destinație. Aceasta ar presupune și cunoașterea istoriei, geografiei, legislaţiei. Studiați străzile pe care o să mergeți zilnic, intrați pe forumurile ţării respective, vorbiți cu alţi migranţi, dar şi cu localnici, citiți mass-media locală. Nu vă limitați doar la exemplele altor cetățeni moldoveni care au migrat.