DIASPORA ESTE ÎNGRIJORATĂ DE INTERDICȚIILE DE INTRARE ÎN RUSIA APLICATE MINORILOR MOLDOVENI

13.08.2014
Foto: viza.md

Recent, liderului Congresului Diasporelor Moldovenești din Rusia, Alexandr Kalinin, a adresat o scrisoare deschisă șefului Serviciului Federal pentru Migrațiune din Rusia (SFM), Constantin Romodanovschi, prin care şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătura cu interdicțiile de intrarea în Rusia, aplicate minorilor moldoveni.

 

În special, se face referință la cazul minorei Bejan (4 ani), care în urma interdicției aplicate de către Reprezentanța SFM din regiunea Breansk, face imposibilă migrarea acesteia împreună cu părinții săi. Textul integral al scrisorii menționate mai sus poate fi vizualizat AICI.

 

Totodată portalul Viza.md reamintește că persoanele care doresc să afle mai mult despre:

-motivele interdicțiilor aplicate,

-încălcările exacte ale regimului migrațional rusesc,

-perioada de interdicție și sancțiunile administrative etc.,

 

pot apela la Direcția Generală Afaceri Consulare a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (Adresa: or. Chișinău, strada Alexei Mateevici 80, municipiul Chişinău, Republica Moldova, MD – 2009).

 

Cererea depusă la Direcția menționată urmează să conţină cel puţin: data intrării pe teritoriul Federației Ruse (inclusiv punctul vamal); data părăsirii teritoriului Federației Ruse (inclusiv punctul vamal); circumstanțele în care persoana a fost informată despre sancțiunile aplicate; descrierea scopului plecării în Rusia, adresa de sejur, datele angajatorului (după caz); data ultimei înregistrări pe teritoriul Rusiei; data comiterii acţiunii ilegale; copia pașaportului (inclusiv originalul acestuia), copiile actelor și documentelor relevante cazului; buletinul de identitate.

 

De asemenea, este recomandabil de a indica în cererea depusă la Serviciul Federal pentru Migraţiune din Rusia care a aplicat sancțiunile, dat fiind faptul că decizia de expulzare poate fi luată de către Serviciul Vamal, Serviciul de Grăniceri rusesc, Serviciul Federal de Migrație, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, care nu au o baza de date comună. Respectiv, Direcția Generală Afaceri Consulare, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova va putea apela exact aflînd mult mai operativ răspunsurile la întrebările cetățenilor precum sînt: motivele interdicțiilor, încălcările exacte ale regimului migrațional rusesc, sancțiunile administrative și perioada de interdicție.

 

Taxa consulară este de 100 lei. În cazul depunerii unei plîngeri (petiție) la subiect aceasta va fi examinată gratis.  Reamintim că interdicția de intrare în Rusia poate varia de la 2 pînă la 5 ani.

 

O altă soluție pentru moldovenii expulzați din Rusia ar fi solicitarea unor astfel de informații prin intermediul unui reprezentant legal în Federația Rusă. În acest sens, este recomandabilă întocmirea unei procuri la biroul notarial din Republica Moldova. Este preferabil ca textul procurii să fie scris în limba rusă. Persoana împuternicită va putea apela direct la Serviciul Federal pentru Migraţiune din Rusia corespunzător pentru a obține datele solicitate.

 

Calitatea serviciilor consulare moldovenești prestate în străinătate și în Republica Moldova poate fi apreciate AICI.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.